Staffans Båt


Båtens ägare:     Staffan Öhrström

Båtens namn:      Blåkråkan

Byggnadsår:         

Byggd av:             Staffan Öhrström

Typ:                        EnOrm MK I

Material i skrov:   Plywood och epoxy

Mått:                       Längd: 4 m

                                Bredd: 1 m

                                Djupgående: (med svärden nere/uppe): 50/10 cm

                                Vikt: ca 38 Kg

                                Segelyta: 6,2 m2

                                Övrigt:                                   


Ägarens beskrivning:

En sommar för ganska många år sedan, kanske var det 1997, såg jag när jag besökte Hamburgsund, en liten tvåmastad båt som kom kryssande upp genom sundet och in över de långgrunda lerorna utefter stranden. Ni vet, så där långgrunt att man knappast vet när vattnet övergår i strandäng. In på det grunda vattnet seglade en man och klev torrskodd iland på gräset i sina lågskor. Det imponerade på mig och jag kom i samtal med seglaren. Det var Knut Wallenberg som seglade och hade konstruerat denna lilla båt. 

Efter moget övervägande, över ett år, bestämde jag mig för att slå till och bygga mig en egen Enorm. Jag åkte upp till Knut i Marstrand för en provsegling och det råkade bli en riktigt blåsig vårdag. Vi höll till i en vik där vinden var mera lagom och sjögången måttlig, och jag fann genast att det var rätt av mig att bygga en sådan båt, jag hade ju fått ett bra test i lite hårdare väder.

Jag byggde båten i garaget och det var ju ganska enkelt med den byggbeskrivning jag fick. Det tog mig lite drygt 80 arbetstimmar att få ihop Blåkråkan, som hon heter. Sedan dess har jag seglat på alla möjliga platser. Hon är lätt att lägga upp på biltaket så jag har varit i norska fjällsjöar, i Vänern, på Bohuskusten, i Skottland och i småsjöar runt omkring där hemma.