Inbjudan till årsmöte 2016


Hej alla Sjöormar

Här på Västkusten har vi haft några vårliga dagar som lovar gott och det blommar redan i rabatterna.

 Efter det gångna jubileumsåret vilar ännu våra EnOrmar inför kommande seglingar och vi förbereder oss för att träffas på årsmötet och bestämma var vi ska segla i år.

 1.     För årsmötet lördagen den 23 april träffas vi i Ladan i Svanvik vid Varekil på Orust. En del av er kommer kanske ihåg att vi var där på årsmötet 2012. Marie har bokat lokalen och på Jannes förslag kommer vi att hygge oss med ett knytkalas.

2.     På årsmötet som börjar kl. 16 ska vi bestämma var vi ska vara på försommarseglingen 9-12 juni och eftersommarseglingen 18-21 augusti. Under höstmötet i Marstrand föreslog Jens Marklund, som vill bli medlem, att segla i Stigfjorden. Ett annat ställe är Läckö, som med bra skärgård, camping och stugor fungerat bra tidigare. Vi beslutade att inte segla vid Stora Gla nästa år där vi ursprungligen avsåg segla i år.

Alla sjöormar uppmanas att inkomma med förslag om var vi ska segla. Gör detta gärna på mejl till alla så att vi är bättre förberedda för att besluta på årsmötet!

3.     En ny ordförande behöver väljas eftersom jag avser avgå i år. Vi har ingen valberedning utan har diskuterat frågan kort på höstmötet med närvarande medlemmar. Staffan är villig att fortsätta som kassör men vill inte bli ordförande igen. Han är emellertid beredd att fortsätta och hjälpa den nye ordföranden, som han stöttat mig dessa 4 år.

Tänk igenom situationen och meddela gärna om du är intresserad av att ta över som ordförande eller har några andra förslag!

 Önskar er alla en riktigt Glad Påsk och ser fram emot att träffa er i Svanvik!

 BjörnSjöormarnas sensommarsegling


Mjölkenabben 18-21 augusti 2016


Så var det då torsdag den 18 augusti och dags för vår sensommarsegling. Den ägde rum med Mjölkenabbens camping som bas, på ett näs mitt i sjön Åsnen. Åsnen ligger i södra halvan av Småland och det låter ju inte så långt bort. När jag kom med bil och släpet med Enormen på till trakterna kring Alvesta så tänkte jag att det inte skulle vara så långt kvar, nu är jag snart framme. Efter ytterligare en stunds körning var jag tvungen att kolla att jag ställt in GP S-en riktigt, för jag körde 2 km till höger, 1,5 km åt vänster och sedan 4 km ytterligare åt vänster i korsningarna. Och så höll det på. Efter många kringelikrokar kam jag dock fram och möttes av Lennart och Björn J som hade hyrt en liten stuga. Lite senare kom Lars-Göran, som kört enbart efter en vanlig karta, vilket fått honom att i kringelikrokar köra runt sjön och komma fram till Mjölkenabben söderifrån, trots att han startat norr om sjön. L-G och jag satte upp våra små tält och efter middagen bjöds vi in till Lennart och Björns stuga och då hade även Håkan och Knut kommit med sin volkswagenbuss. Någon segling hann vi inte med under torsdagen, men vi hade ju fått se Smålands grusvägar ordentligt.

På fredagen var det dags att sjösätta. Knut var som vanligt snabb med att komma ut på vattnet medan vi andra höll på och grejade med tampar o snören och allt möjligt som man oundgängligen behöver när man ger sig ut på okända vatten i vildmarken.

Vinden var kanske inte så hård, 1 m/s eller kanske var det 2 m/s. Försiktigt och med stort allvar seglade vi mot horisonten, några små öar som låg åtminstone 800 meter bort. Men vi kom fram helskinnade och steg iland på Biskopsholmarna där vi drack kaffe och åt våra smörgåsar. Det visade sig vara bra att det blåste så lite för sjön var full av sten som nästan stack upp över vattenytan. Det blev många kontakter med stenriket i Småland, men inget allvarligare än att man kunde putta sig loss med en paddel. Eftermiddagen tillbringades med att sakta glida runt mellan stenarna och ha det riktigt mysigt.

Under fredagen kom Jan från Humlebäck med sin gula enorm. Vi andra var trötta efter strapatserna men Jan frestade makterna och gav sig ut på en lång eftermiddagstur. 

Janne och Anders kom på fredagseftermiddagen. Dom hade kört från Oslo och tagit en genväg via Vadstena i Östergötland där dom behövde övernatta.

På lördagsmorgonen var vi alla beredda på årets upplevelse, Small Ships Race. Vi startade i måttliga vindar. Tyvärr kunde Knut inte delta för han hade tandvärk och Björn J valde klokt nog det försiktiga alternativet att inte segla så långt, för han hade glömt fästskruvarna till pontonerna och han fick gott sällskap av Lennart, som dock hade fästskruvar till sina pontoner. Så vi blev i alla fall fyra båtar som gav oss iväg mot okänt mål. L-G, Janne o Anders, Jan och jag seglade runt allt efter vindens växlingar.

Även denna gång blev det kaffe och medhavda smörgåsar.

fteråt blev det prisutdelning på campingens café. Första pris var valfri fika på caféet och ett tygmärke med föreningens logga. Ni kan själva se hur glada alla blev.

Till kvällen hade Janne och Anders bjudit in alla kvarvarande på stor tältmiddag. Risotto som lagades till under ungefär tre timmar, men det gjorde inget att det tog så lång tid, för vi hann med att dricka en del matlagningswisky och andra trevligheter medan maten puttrade.

L-G fick njuta av den portabla pizzaugnens alla finesser och Staffan fick riva ost. Det blev en lång och trevlig kväll där vi t.o.m. sjön Halta Lottas krog i Göteborg och augustikvällen var svart och ljummen.